Valmistautuminen pennun tuloon

Hyvänen aika, meille on tulossa koiranpentu!


Pidin yhteyttä kasvattaja Eijaan ja kuulostelin uutisia astutuksesta ja myöhemmin tiineydestä. Alkoi varmistua, että kaikki oli kunnossa ja että meille saattaisi olla tulossa pentu tästä pentueesta. Odotusaika oli kihelmöivää. Koirakuumetta hoidin tapaamalla mahdollisimman paljon koiria ja koiraihmisiä.

Aloin kerätä ja lukea koirakirjoja koulutukseen ja harrastuksiin liittyen. Ilokseni huomasin, että tyyli on sitten 90-luvun muuttunut ja koirien luonteesta ja käyttäytymisestä ymmärretään paljon enemmän. Pääpointtina koiran opettamisessa on, että on kivaa. Sekä koira, että emäntä voivat nauttia ja iloita yhdessä tekemisestä ja samalla oppia tuntemaan toisensa ja tapansa. Ennen oman pennun saapumista voidaan toki vielä ajatella ruusuisesti tämän toteutuvan juuri kuten kirjassa kuvataan. Todellisuus voi olla sitten monella tavalla erilaista. Aika näyttää ja sehän tässä onkin kaikkein jännittävintä. Minkälainen persoona meidän koirastamme tulee?

Lainasin Hannelta pari Tuire Kaimion kirjaa, mutta huomasin pian, että ”Pennun kasvatus” olisi hyvä olla kotona ihan omana. Tori.fi oli oiva paikka etsiä ja sieltä löytyi hyvin nopeasti edullinen kappale omaksi. Kirjassa käydään erittäin yksityiskohtaisesti läpi ihan kaikki mahdollinen mitä koiranpennulle tarvitsee opettaa. Kukaan ei todennäköisesti pysty opettamaan koiraansa täysin kirjan mukaan, muttei tarvitsekaan. Osa opeteltavista asioista menee todennäköisesti helpommin ja osan kanssa saa tehdä töitä vähän enemmän. Kirjasta saa kuitenkin mukavasti vinkkejä niihin hankalampiin tilanteihin. Luimme kirjan kannesta kanteen mieheni kanssa.


Kaimion pentukirja

Netistä löytyy myös online-kursseja ja webinaareja joihin pääsee ilmaiseksi tai pikkurahalla. Myös kalliimpia kursseja toki löytyy, mutta päätin tutkia niitä sitten kun olen tutustunut omaan pentuuni ja tiedän haasteeni.

Mitä tarvikkeita kotiin tarvitaan?

Meillähän ei ole ollut koiraa yhteisessä kodissamme, joten kaikki tarvikkeet piti hankkia. Koiramentorini Hanne lahjoitti leluja ja muita tarvikkeita, joita heidän koiransa ei tarvitsisi. Ihanaa! Oli hihnaa ja turvavyötä ja hirvittävä kasa erikokoisia leluja. Puruluu, johon jäädytetään vettä sisään helpottaa siinä vaiheessa, kun hampaat kutiavat. Toinen puruluu toimii namikätkönä, jonka avulla pentu saa hieman enemmän tekemistä kaivaessaan namit piilosta. Tästä koira nauttii, sillä koiralle on luontaista tehdä vähän töitä syömistensä eteen.

Oma viehätyksensä tarvikeasiassa, on käydä koiratarvikeliikkeissä. Tavaroiden hypistely on kerta kaikkiaan ihanaa. Kuljetuskoppa hankittiin heti aikuiselle koikkerille sopivaksi siinä toivossa, että pentu ei siihen kovasti hampaitaan kokeilisi. Kuljetuskopan malliksi valitsin siirrettävän, joka voi kotona toimia pesäkolona. Siitä saa tulla pennulle rauhoittumispaikka, jossa on aina mukava köllötellä. Pehmeä peti sitä vastoin valittiin myyjän ohjeen mukaan halvimmasta päästä, sillä siihen hammas helposti pienenä osuu kerran jos toisenkin.

Netistä valikoimaa löytyykin sitten lähestulkoon rajattomasti kunhan tietää mitä tarvitsee ja mitä haluaa. Ja kaikkea netissä esitettävää ei todellakaan tarvita tai edes pidä hankkia. Esimerkiksi haukunestopantaa ei suositella, sillä se ei vaikuta haukkumisen syyhyn, vain itse haukkumiseen. Lisäksi ne ovat usein tehottomia tai voivat johtaa uusiin ongelmiin kuten esimerkiksi pelkojen lisääntymiseen. Kasvattajilta ja työkseen koiria kouluttavilta saa hyviä vinkkejä.

Tässä lista hankituista tarvikkeista:

 • Hihna ja panta (lahjana Hannelta, valjaat hankitaan kun voi mennä koiran kanssa mittaamaan oikean koon)
 • Leluja
 • Ruoka- ja juomakuppi
 • Peti
 • Koiraportti (jonka anoppini antoi lainaan)
 • Virikelelu (pennulle sopiva shakkipeli, jonka kätköistä löytyy ruokaa)
 • Virikelelu (pallo jonka sisään piilotetaan nappuloita, jotka putoavat koiran käsitellessä palloa)
 • Turkinhoitovälineet: harjahanska, pyöreäpäiset tassusakset
 • Kynsileikkurit
 • Hammasharja (ja tahna)
 • Kuljetuskoppa
 • Turvavyö (totutan koiran kulkemaan myös takapenkillä. Kaikkiin autoihin ei koira sovi takaluukkuun)
 • Jäljestysliina (ulkona harjoittelua varten kun ei voi pitää vapaana)
 • Valjaat (mitataan koiralle sopiviksi kaupassa)
 • Treenitasku (omistajalle. Nameja menee alussa hirvittävä määrä)
 • Trimmauspöytä (lainaksi alkuun, helpottamaan pöydällä tutkimista näyttelyssä, eläinlääkärillä)

Peten koiratarvike – mainio paikka sekä verkossa että livenä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *