Sisäsiistiksi oppiminen

Apua! Sehän pissaa mihin sattuu!

Aivan näin hurja ei tosin meidän tilanteemme ole ollut. Ainakaan ihan koko aikaa.

Koiranpentu ei pysty pidättämään luovutusikäisenä juuri ollenkaan. Se kuitenkin on sen verran siisti, ettei ihan pesäänsä pissaa.

Jo kasvattajan luona pentulaatikossa, pennut usein tottuvat sanomalehteen jalkojensa alla, kun käyvät tarpeillaan. Kesäpennut viedään myös ulos totuttelemaan nurmikkoon.

Näitä sitten vaan hyödyntämään.

Rajasimme koiraporteilla asuntomme niin, ettei Eppu menisi aivan pyörälle päästään eri huoneista. Pari huonetta riittää myös temmellyskentäksi alussa.

Laitoimme papereita alkuun useampaan paikkaan, jotta tarpeilla käynti voisi tapahtua nopeasti ja osuisi useimmiten paperille.

Heti kun huomasimme Epun käyvän paperilla tarpeillaan, kehuimme kovasti ja sanoimme vihjesanan ”pissa”. Saman tietysti teimme ulkona vain vielä vähän enemmän kehuen.

Tuntuipa hullulta hokea pissaamista.

Olin lomalla Epun ensiajat uudessa kodissaan, joten pystyin myös nopeasti reagoimaan ja viemään pennun pihalle kun oli tarpeiden aika. Tyypillisimmin heti kun se heräsi, heti leikkimisen jälkeen ja heti syömisen jälkeen.

Heti, tarkoittaa aivan välittömästi.

Huomasimme pikkuhiljaa, että Eppu hakeutui tietyille sanomalehdille, jolloin aloimme poistaa niitä muista paikoista.

Pentua tarkkaillessa saa olla valppaana. Eppu oli tottunut pääsemään ulos tietystä ovesta. Huomasimme kohta että se käy lähellä ovea ja silloin on aika toimia.

Isommat tarpeet Eppu on tehnyt jo parin päivän meillä asumisen jälkeen ulos ja osaa pyytää, myös yöllä jos tulee hätä.

Takapakkia

Pissatkin alkoivat mennä aivan mainiosti samalla tavalla, mutta jollain kerralla alkuaikoina, jotain tapahtui kun se oli nurmikolla pissalla. Eppu pelästyi ja juoksi sisään. Tämän jälkeen oli hankalaa, sillä Eppu tuli jopa ulkoa sisään pissatakseen.

Ehkä sitä puraisi muurahainen tai jostain kuului ääni, josta se huolestui ja pissaaminen ulkona alkoi pelottaa.

Sitten vaan yrittämään uudellen alusta. Ulkona notkuttiin välillä kovinkin pitkään, jotta vihdoin päästiin kehumaan ja palkitsemaan. Paperille pissaamiseen ei enää reagoitu, vain ulkona sai hurjat kehut.

Papereita on vieläkin varmuuden vuoksi lattialla nyt kun Eppu on jo 14 viikkoinen, mutta yöt menevät hyvin ilman pissoja sisälle, ja jos yksinolon aika ei veny arkena liian pitkäksi, pärjää se myös päivällä ilman sisäpissoja.

Sitkeydestä palkitaan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *