Miten pentu valitaan

Kevään aikana olin yhteydessä kasvattaja Eija Haaralan kanssa useaan otteeseen seuratessani miten asiat etenivät. Hyvinhän ne etenivät ja vihdoin 30.5.2019 pennut syntyivät!

Alkoi hurja nimikeskustelu. Kutsumanimen päättää omistaja. Meillä koira tulee harrastamaan pitkälti minun kanssa, joten otin tietyssä määrin veto-oikeuden nimeen, vaikka nimivaihtoehdoista pitkään keskusteltiinkin. Tähänkin löytyy netistä sivustoja. Merkillistä miten yhden listan selaamisesta voi tulla niin mielenkiintoista. Kuono.fi listaa valtavan määrän nimiä, josta haettiin inspiraatiota.

Koiranpentujen suositeltu luovutusikä on nykyään seitsemän viikkoa, jos kaikki on kunnossa kasvun ja kehityksen osalta. Taas alkoi lähtölaskenta. Eijan kanssa sovittiin, että pentuja tultaisiin katsomaan kunhan olisivat neliviikkoisia. Jossain vaiheessa vielä varmistin että onhan meille nyt tulossa yksi pennuista, onhan meidät hyväksytty koikkerinomistajiksi. Toivoimme urospentua ja tähän sain Eijalta vahvistuksen. Ajelimme taas Eijan luo, jossa pennut olivatkin jo vauhdissa ja pääsimme ensi kertaa kosketuksiin niiden kanssa.

Istuimme lattialle ja pennut tulivat rohkeasti ja uteliaasti luoksemme, yksi toisensa jälkeen, välillä aina toisiaan härnäten ja hurjia hyökkäyksen kaltaisia tehden. Liikkuminen oli vielä vähän kömpelöä ja pennut menivät toistensa töniminä nurin kerran jos toisenkin. Niillä oli lattialla leluja, joita ne retuuttivat. Veimme lisäksi yhden pehmolelun pennuille, jonka toisimme tullessamme kotiin pennun mukana. Näin meidän pennulla olisi tuttua hajua uuteen kotiin saapuessaan. Saimme kuulla, että pentupakettiin kuuluu myös jotain pientä, samassa tarkoituksessa. Pennuille oli rajattu alue, jossa oli turvallista liikkua. Talon muut koirat pidettiin vielä aitauksen ulkopuolella. Oli ihanaa seurata pentujen touhuja ja yksi niistä jäi mieleen aivan erityisen hyvin. Lopulta kaiken leikkimisen jälkeen ne kuukahtivat nukkumaan. Meidän oli aika palata kotiin.

Pentu 4vk
Leikin jälkeen pennut väsähtivät.

Kävin vielä uudelleen pentujen luona Hannen kanssa puolentoista viikon päästä. Ne kasvavat ja kehittyvät hurjaa vauhtia. Koordinaatio oli parempi ja vauhti huomattavasti lisääntynyt. Nyt Eija oli myös tuonut pennut ulos aitaukseen. Niille oli tuotu erilaisia virikkeitä kuten roikkuvia kevyitä tavaroita, dobo ja tunneli, joita pennut tutkivat innokkaasti. Pyrin olemaan kosketuksissa valitsemaamme pentuun siinä toivossa, että se muistaisi hajuni ja kotiin tulo meidän kanssamme viikon päästä olisi mukavampaa.

Pentu 6vk
Kuusi viikkoa ikää. Ulkoilemassa.

Pennun valintaan tietystä pentueesta vaikuttaa osaltaan ostajan toiveet ja hänen mahdollisuutensa toimintaan koiran kanssa. Kasvattaja seuraa pentuja joka päivä ja näkee niiden ominaisuuksia. Vastuullinen kasvattaja tuntee perheet, joihin pennut ovat muuttamassa ja voi siten arvioida mikä pentu mihinkin perheeseen parhaiten sopii. Kasvattajaa kannattaa siis kuunnella tässäkin asiassa.

Netistä löytyy luonnollisesti myös tietoa. En itse oikein keskustelupalstoista välitä, sillä niiden lähteistä ja tiedonjakajista ja heidän tarkoitusperistään ei ole varmuutta. Tutkin aika paljon hankikoira.fi -sivustoa sekä Kennelliiton sivuja. Tässä vaiheessa olin jo liittynyt Kennelliittoon, jonka Koiramme-lehti julkaisee mielenkiintoisia artikkeleita kaikenlaisista koira-aiheista.

Hankikoira.fi – ohjeita pennun valintaan löytyy täältä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *