Koiran kipu

Näin sitä mennään aiheesta uuteen. Bloggaamisessa on pidetty vähän taukoa mutta paljon on tapahtunut välissä.

Syksyllä 2020 huolestuin. Eppu väsähti lenkillä, oli uupuneen oloinen, ruoka ei oikein maistunut eivätkä rapsutukset kelvanneet. Se vaikutti vaivaiselta.

Käytiin eläinlääkärillä, joka totesi että Eppu aristaa selkäänsä, aivan tiettyjä kohtia. Tutkimuksia tehtiin ja huomattiin että selän lihaksissa, aivan selkärangan vieressä on muutoksia.

Kipu voi ilmetä monella tavalla. Koirat peittävät kipunsa usein ja omistajan onkin syytä tuntea koiransa, jos aikoo tunnistaa näitä tilanteita.

Koira voi esimerkiksi olla haluton ja väsyneen oloinen ja suorastaan aristaa jotain kohtaa. Se välttelee tilanteita, joissa kipua tuntuu. Fysiologisten reaktioiden takia koiran juominen saattaa lisääntyä ja koira pissaaminen voi vähentyä, tai koira voi laskea alleen odottamatta.

Koira ei välttämättä halua näyttää kipuaan ja se voi siten tulla esiin vaikkapa muuttuneena käytöksenä. Pinna palaa nopeasti, koira saattaa alkaa näykkiä, nuolla fanaattisesti tassujaan tai jyrsiä jotain kohtaa itsessään.

Koiralta tulevia vihjeitä on monia ja onkin syytä käydä eläinlääkärin pakeilla jos jokin koiran muuttuneessa käytöksessä huolettaa.

www.kennellitto.fi, omaeläinklinikka ja tassuapu.fi ovat sivustoja, joista löytyy tietoa. Oma eläinlääkäri kertoo luonnollisesti myös faktoja.

Epun vaivalle ei ole löytynyt diagnoosia. Kuitenkin kipu ja muutokset selän seudulla ovat kaikonneet pitkällä kortisonikuurilla, joka sekin on nyt tauolla, jos ei kokonaan lopetettu.

Koska diagnoosi ei ole auennut, tulee Epun ottaa varovasti ja välttää riehumisia ettei vaiva uusiutuisi. Pallopelit ja frisbeet ovat mennyttä aikaa. Leikkikaverit on valittava niin, ettei selkään kohdistuisi yhtäkkistä rasitusta. Lenkkien pituus määräytyy sen mukaan, mitä Eppu jaksaa. Kuitenkin parin kilometrin lenkit päivittäin ovat olleet sille ihan ok.

Huh! Ihan tällaista koiran omistamista en ollut ajatellut. Haaveilin agilitystä ja vaeltamisesta. Mutta koiran ehdoilla mennään. Minulle pääasia on, että Epulla on asiat hyvin. Mukaudun siihen miten asiat ovat.

Onneksi koiraharrastuksia riittää ja Eppu haluaa opetella kaikenlaisia temppuja. Niistä lisää seuraavissa postauksissa.

Kesällä on oltu paljon pihassa. Pihailun lomassa voi harjoitella mm taukoa. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *